sâmbătă, 19 decembrie 2015

MINCIUNELE “ A LA BUNIŢA “





Reteta de Minciunele pe care o facea soacra mea ,adunandu-si nepotii in jurul unui lighean rotund plin de fundite din aluat ,crocante ,dar atat de fragede  ,iar cei mici se delectau mancand una dupa alta ,si pana cand Buniţa ,asa ii spuneau toti copii apuca sa umple ligheanul cu minciunele ,ei déjà le terminau pe cele din lighean ,si se tot repeta aceasta operatie ,ea prajea si ei mancau ,lingandu-se pe boticuri.
M-am tot gandit incercand sa imi reamintesc cum era reteta de minciunele facuta de soacra mea,si imi reaminteam atat:  Cate 12 linguri din fiecare !
Din fiecare ce……….. ?
Asta era ,marea intrebare ,si din aproape in aproape am reusit sa imi reamintesc reteta asa cum o facea ea.


Incercarea nr. 1 : am facut-o amestecand ingredientele de mai jos dar in final am vazut ca nu era reteta veche a buniţei,si nu am obtinut acele minciunele fragede de ţi se topeau in gura :
– 12 linguri lapte
– 12 linguri ulei
– 12 linguri zahar
– 12 linguri otet – pe care le-am inlocuit in incercarea nr 2 cu 1 lingurita bicarbonat sodium stins cu otet sau lamaie
– 2 oua
– Un praf de sare
– Mirodenii (coaja de portocala sau /si lamaie
– Zahar vanilinat
– Faina cat cuprinde sa obtinem un aluat potrivit de tare incat sa se intinda.
– Zahar pudra pentru presarat deasupra.
Minciunelele au iesit bune ,dar erau prea crocante si ,nici nu aveau gustul celor de odinioara.
Incercarea nr. 2
Am inlocuit din reteta de mai sus ,cele 12 linguri otet cu 1 lingurita bicarbonat de sodium stins cu otet (sau lamaie ) astfel reteta corecta de Miniciunele “ a la Buniţa “ este urmatoarea :
– 12 linguri lapte
– 12 linguri ulei
– 12 linguri zahar
– 1 lingurita bicarbonat sodium stins cu otet sau lamaie
– 2 oua
– Un praf de sare
– Mirodenii (coaja de portocala sau /si lamaie
– Zahar vanilinat
– Faina cat cuprinde sa obtinem un aluat potrivit de tare incat sa se intinda.
– Zahar pudra pentru presarat deasupra.
Iar modul de preparare este urmatorul :
– Se amesteca ouale cu zaharul tos si cu zaharul vanilinat
– Adaugam cele 12 linguri de ulei ,si continuam sa amestecam
– Adaugam 12 linguri de lapte ,
– Un praf de sare
– Coaja de portocala sau /si lamaie
– Lingurita de bicarbonat stins in otet
– Faina cat cuprinde cat sa obtinem un aluat potrivit de tare pe care il intindem cu facaletul ,si apoi il taiem in fasii subtiri de marime potrivita si facem o taietura pe mijlocul bucatii si tragem de un capat al formei noastre prin acea deschizatura ,pentru a obtine niste forme ca funditele .
– Se pregatesc toate si abia apoi se prajesc ,deoarece se fac foarte repede in uleiul incins si trebuie sa stam langa tigaie ,deoarece se rumenesc imediat. !
– Au iesit foarte bune ,fragede ,si erau ca cele facute de buniţa, de ti se topeau in gura .
                                                       


  In memoriam !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *