Este un cozonac
care nu necesita multa framantare si daca veti tine cont de tot ceea ce eu va
impartasesc o sa obtineti niste cozonaci deosebit de buni.Din 2 kg de faina ies
5 cozonaci.
Va doresc din
inima Paste Fericit !
Foarte important
este ca sa lasati ingredientele de seara -oua,faina,unt,portocale,lamai,nuci,ulei,ca a doua zi cand faceti cozonacii si
ii framantati sa aiba toate ingredientele aceeasi temperatura
!
Ingrediente
Aluat :
– 2 kg Faina (Eu folosesc faina Baneasa cu hartia albastra)
– 4 pliculete drojdie Dr.Oetker (7 gr/plic)
– 1 litru Lapte
– 8 Galbenusuri
– 600-700 gr Zahar
– 2- 3 cescute Ulei (cca 110 ml)
– 2 pachete Unt grasime 60-65% sau 1 pachet unt President 82% (Eu am pus 1 pachet unt President si a iesit cozonacul super !)
– 2 lamai Coaja rasa
– 2 portocale Coaja rasa
– 3-4 pachete Zahar vanilinat
– 1 praf Sare
– 2 kg Faina (Eu folosesc faina Baneasa cu hartia albastra)
– 4 pliculete drojdie Dr.Oetker (7 gr/plic)
– 1 litru Lapte
– 8 Galbenusuri
– 600-700 gr Zahar
– 2- 3 cescute Ulei (cca 110 ml)
– 2 pachete Unt grasime 60-65% sau 1 pachet unt President 82% (Eu am pus 1 pachet unt President si a iesit cozonacul super !)
– 2 lamai Coaja rasa
– 2 portocale Coaja rasa
– 3-4 pachete Zahar vanilinat
– 1 praf Sare
TIPS La 1 kg de faina
punem cca 170 gr grasime (indiferent de care :margarina,unt,ulei )
|
|
Ingrediente
compozitie :
– 500-700 gr Nuci macinate
– 1 pachet Cacao
– ½ Sticluta Esenta rom
– ½ Litru Lapte
– 5-7 linguri Zahar
– 500-700 gr Nuci macinate
– 1 pachet Cacao
– ½ Sticluta Esenta rom
– ½ Litru Lapte
– 5-7 linguri Zahar
Maiaua :
-Pliculetele de drojdie uscata , de la Dr. Oetker se pun in ligheanul cu faina cernuta,si se amesteca.
-Pliculetele de drojdie uscata , de la Dr. Oetker se pun in ligheanul cu faina cernuta,si se amesteca.
Laptele
– 1 litru lapte se amesteca pe foc ,cu un praf de sare cu cele 600-700 gr zahar,zaharul vanilinat,si se amesteca usor incalzind laptele cat sa fie cald,dar nu fierbinte Amestecam pana se topeste tot zaharul.Cand laptele este la o temperatura potrivita se adauga coaja rasa de la lamai si portocale.
Ouale
– Galbenusurile se amesteca usor cu putin ulei.
Untul
– 1 pachet de unt(President) se lasa afara de seara
sa fie cat mai moale si se adauga treptat,dupa ce am framantat faina cu drojdia,adaugand treptat laptele cu zaharul si apoi galbenusurile.Se adauga treptat dupa ce am incorporat aproape toate ingredientele, untul,si framantam pana se incorporeaza.Adaugam treptat uleiul spre sfarsit si picuram putin cate putin. .
Nucile
– Se macina ,se pun intr-un vas curat ,si se amesteca cu zaharul ,cacao,esenta rom, si adaugam lapte cald pana obtinem o crema potrivit de groasa cat sa o intindem frumos pe aluat (sa nu fie prea subtire ,ca sa nu curga din aluat)
Aluatul se obine astfel :
Se pune in ligheanul de framantat
– faina ,
– maiaua (Nu mai facem maiaua ,daca avem drojdie uscata )
– Laptele
– Ouăle
– Untul – nu il topim ,il punem in lighean dupa ce am framantat Faina (+drojdia)+ Laptele + Ouăle
– Incepem sa amestecam usor faina,incorporand usor toate ingredientele, framantam usor , omogenizand toate ingredientele.
– Se adauga si 2-3 cesti de ulei.Uleiul se pune treptat incat sa obtinem un aluat nu foarte gras,dar care sa se desprinda cu usurinta de pe maini.
– 1 litru lapte se amesteca pe foc ,cu un praf de sare cu cele 600-700 gr zahar,zaharul vanilinat,si se amesteca usor incalzind laptele cat sa fie cald,dar nu fierbinte Amestecam pana se topeste tot zaharul.Cand laptele este la o temperatura potrivita se adauga coaja rasa de la lamai si portocale.
Ouale
– Galbenusurile se amesteca usor cu putin ulei.
Untul
– 1 pachet de unt(President) se lasa afara de seara
sa fie cat mai moale si se adauga treptat,dupa ce am framantat faina cu drojdia,adaugand treptat laptele cu zaharul si apoi galbenusurile.Se adauga treptat dupa ce am incorporat aproape toate ingredientele, untul,si framantam pana se incorporeaza.Adaugam treptat uleiul spre sfarsit si picuram putin cate putin. .
Nucile
– Se macina ,se pun intr-un vas curat ,si se amesteca cu zaharul ,cacao,esenta rom, si adaugam lapte cald pana obtinem o crema potrivit de groasa cat sa o intindem frumos pe aluat (sa nu fie prea subtire ,ca sa nu curga din aluat)
Aluatul se obine astfel :
Se pune in ligheanul de framantat
– faina ,
– maiaua (Nu mai facem maiaua ,daca avem drojdie uscata )
– Laptele
– Ouăle
– Untul – nu il topim ,il punem in lighean dupa ce am framantat Faina (+drojdia)+ Laptele + Ouăle
– Incepem sa amestecam usor faina,incorporand usor toate ingredientele, framantam usor , omogenizand toate ingredientele.
– Se adauga si 2-3 cesti de ulei.Uleiul se pune treptat incat sa obtinem un aluat nu foarte gras,dar care sa se desprinda cu usurinta de pe maini.
– Se lasa la
crescut ,acoperind ligheanul cu un prosop sau o hartie de copt si ii facem
Semnul Crucii ,sa creasca frumos ca si gandul si inima cui il pregateste.
– Tavile se ung cu ulei,se sterge surplusul de ulei cu o hartie absorbanta ,si se pudreaza cu faina
– Tavile se ung cu ulei,se sterge surplusul de ulei cu o hartie absorbanta ,si se pudreaza cu faina
– Sau le punem
hartie de copt in ele.
– Masa/Blatul de facut cozonacii ,sa fie curata,uscata si turnam ulei si il intindem pe masa apoi punem cate o bucata de aluat
– Masa/Blatul de facut cozonacii ,sa fie curata,uscata si turnam ulei si il intindem pe masa apoi punem cate o bucata de aluat
– Intindem aluatul
dandu-i o forma de dreptunghi tragand cu mainile unse cu ulei ,si punand o
parte din amestecul de nuci .
– Se ruleaza pe latime pana la jumatate si apoi din cealalta parte ,se pune aluatul in tava si se unge cu galbenus ,cu o pensula de bucatarie.
– Se ruleaza pe latime pana la jumatate si apoi din cealalta parte ,se pune aluatul in tava si se unge cu galbenus ,cu o pensula de bucatarie.
– Sau se imparte
bucata de aluat in doua parti,se pune compozitia de nuca pe fiecare bucata ,o
rulati de la un capat la altul ,si apoi impletiti cele doua bucati de aluat,cum
vedeti in imaginea de mai jos.
– Se mai lasa
putin la crescut ,dar nu foarte mult si primii cei doi cozonaci se pun la
cuptor si nu deschidem usa cuptorului in primul sfert de ora.
– Se
incearca cu o scobitoare, dupa ce sunt rumeniti.
– Se pudreaza
,daca doriti .
– TIPS : Mi-a mai ramas putin aluat si am pus bilute rotunde in tava de briose si 1/2 nuca deasupra si perlute de ciocolata peste aluat.Si au iesit 12 briose din aluat de cozonac ,foarte bune !
PASTE FERICIT !
Cu lumina in suflet si gand !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu