INGREDIENTE
a) 500 gr faina
b) ½ lingurita de sare
c) 200-300 ml apa calduta
d) 200 gr zahar (dupa gust )
e) 300 gr nuca macinata
f) 40 ml ulei (am incercat de data asta ,dar mi s-a parut cam cleios
aluatul)Asa ca va sfatuiesc sa nu puneti.
g) Zahar vanilat
h) Coaja de portocala
i) Coaja de lamaie
j) Esenta vanilie
k) Esenta de rom
l) Scortisoara
MOD DE PREPARARE
- Se pune faina ,sare,putina apa calduta ,uleiul(dar eu nu il mai pun in
compozitie data viitoare),si se amesteca aluatul cu o spatula.Cel mai bine
este sa manevrati aluatul usor adaugand treptat din cantitatea de apa in asa
fel incat sa obtinem un aluat care sa nu se lipeasca de maini.Trebuie sa fie
moale dar nu lipicios.Framantam cca 10-15 minute ,adaugand apa atat cat sa
obtinem un aluat pe care sa il intindem
cu usurinta.
|
- Lasam aluatul cca 20 de minute acoperit cu un prosop sa se odihneasca
,dupa care il intindem.
|
- Se intinde foaia de cca 5-6 cm presarand cu faina si facem forme cu
aparatul de mucenici pe care ii punem pe coala de hartie pentru uscat.
|
- Indicat ar fi sa se usuce pana a doua zi ,sau macar cateva ore,daca
timpul nu va permite mai mult.
|
- Se pune apa la fiert cu un praf de sare ,cca 2 litri ,in care adaugam
zaharul (dupa gust) zaharul vanilat ,si punem mucenicii treptat la foc pana
se ridica la suprafata.
|
- Am spus treptat ,deoarece riscati ,daca ii puneti pe toti odata ,sa fie
prea groasa zeama.
|
- Tips Eu i-am pus pe toti la fiert ,o parte in apa cu zahar si mirodenii si
alta parte in apa fiarta cu sare.Pe masura ce se ridicau la suprafata,ii mai
adaugam in oala mea cu mucenici si pe cei care se mai puteau pune.
|
- Se adauga la fiert coaja de lamaie si de portocala,esentele.
|
- Scortisoara si nuca nu se pun in oala ,deoarece riscam sa se amareasca
zeama.
|
- Se adauga cand servim mucenicii calduti sau reci dupa preferinta.!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Retete la mama va doreste Pofta buna si va asteapta cu drag !
Sa va fie bine !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu