Ingrediente pentru 1 Kg
Ingrediente Aluat
- 4 galbenusuri
- 1 kg faina BANEASA ALBASTRA – Ptr. Cozonac /Sau DOBROGEA Rosie
- 250 gr zahar
- 350 ml lapte
- 60 gr drojdie
- 100 gr margarina
- 100 ml ulei
- Un praf de sare
- Zahar vanilat
- Esenta rom
- Coaja de lamaie
Ingrediente Compozitie
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar
- 300-400 gr Nuca
- Zahar vanilat
- Esenta rom
- Coaja de lamaie
Mod de Preparare :
1. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei .
2. Intr-un lighean mare (vas mai mare) se cerne faina .Dar se mai pastreaza pentru a face maiaua.
3. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul si un praf de sare.
4. Se adauga zahar vanilat ,esenta de rom ,coaja de lamaie (dupa gust) si apoi laptele cald.
Maiaua :
1. Se pune intr-un vas drojdia cu 1 lingura de zarhar,faina si lapte caldut,astfel incat sa se faca o compozitie care sa nu curga ,dar sa nu fie foarte groasa.
2. Se pudreaza cu faina ,se acopera si se lasa sa creasca.
Mod de Preparare :
1. In vasul cu faina ,in centru se face o “ groapa “ in care se pune maiaua dospita.Pe lateral se toarna amestecul din galbenusuri ,zahar si lapte.
2. Se incepe amestecatul si apoi framantatul
3. Se adauga fractionat grasimea (incalzita in prealabil ,si nu fierbinte)si se framanta bine.
4. Aluatul rezultat se pudreaza si se lasa la crescut
Compozitia :
1. Se bat albusurile bine de tot ca la bezea,si se adauga treptat zaharul,apoi esentele.
2. La final se adauga nuca bine maruntita (trecuta prin masina )astfel incat sa se formeze o compozitie care poate fi intinsa.
Asamblare :
1. Dupa ce a crescut aluatul ,se imparte in functie de marimea tavilor )se pune ulei pe suprafata de lucru si se intinde o bucata din aluat.Se adauga compozitia de nuca ,se ruleaza si se pune forma respectiva in tava unsa cu ulei sau pe hartie de copt si o asezam in tava .
2. Se pun in forme doar cate doi cozonaci ,restul de aluat se lasa in lighean ,pentru a nu creste prea mult in tava.
3. Se ung cozonacii din tavi cu galbenus de ou .
4. Se lasa la cuptor cca 40-45 de minute la o temperatura de aprox 180 ⁰ C.
5. Pofta Buna si va astept cu tot dragul la Retete la Mama
6. Multumiri Dnei Oana Iliescu pentru reteta “ Cozonac cu Nuca “
Ingrediente Aluat
- 4 galbenusuri
- 1 kg faina BANEASA ALBASTRA – Ptr. Cozonac /Sau DOBROGEA Rosie
- 250 gr zahar
- 350 ml lapte
- 60 gr drojdie
- 100 gr margarina
- 100 ml ulei
- Un praf de sare
- Zahar vanilat
- Esenta rom
- Coaja de lamaie
Ingrediente Compozitie
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar
- 300-400 gr Nuca
- Zahar vanilat
- Esenta rom
- Coaja de lamaie
Mod de Preparare :
1. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei .
2. Intr-un lighean mare (vas mai mare) se cerne faina .Dar se mai pastreaza pentru a face maiaua.
3. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul si un praf de sare.
4. Se adauga zahar vanilat ,esenta de rom ,coaja de lamaie (dupa gust) si apoi laptele cald.
Maiaua :
1. Se pune intr-un vas drojdia cu 1 lingura de zarhar,faina si lapte caldut,astfel incat sa se faca o compozitie care sa nu curga ,dar sa nu fie foarte groasa.
2. Se pudreaza cu faina ,se acopera si se lasa sa creasca.
Mod de Preparare :
1. In vasul cu faina ,in centru se face o “ groapa “ in care se pune maiaua dospita.Pe lateral se toarna amestecul din galbenusuri ,zahar si lapte.
2. Se incepe amestecatul si apoi framantatul
3. Se adauga fractionat grasimea (incalzita in prealabil ,si nu fierbinte)si se framanta bine.
4. Aluatul rezultat se pudreaza si se lasa la crescut
Compozitia :
1. Se bat albusurile bine de tot ca la bezea,si se adauga treptat zaharul,apoi esentele.
2. La final se adauga nuca bine maruntita (trecuta prin masina )astfel incat sa se formeze o compozitie care poate fi intinsa.
Asamblare :
1. Dupa ce a crescut aluatul ,se imparte in functie de marimea tavilor )se pune ulei pe suprafata de lucru si se intinde o bucata din aluat.Se adauga compozitia de nuca ,se ruleaza si se pune forma respectiva in tava unsa cu ulei sau pe hartie de copt si o asezam in tava .
2. Se pun in forme doar cate doi cozonaci ,restul de aluat se lasa in lighean ,pentru a nu creste prea mult in tava.
3. Se ung cozonacii din tavi cu galbenus de ou .
4. Se lasa la cuptor cca 40-45 de minute la o temperatura de aprox 180 ⁰ C.
5. Pofta Buna si va astept cu tot dragul la Retete la Mama
6. Multumiri Dnei Oana Iliescu pentru reteta “ Cozonac cu Nuca “
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu