PRAJITURA GRATZIELLA - ALBA CA ZAPADA
INGREDIENTE
ALUAT
10 linguri de lapte
10 linguri de zahar
10 linguri de ulei
3 oua intregi
½ lingurita amoniac de sodiu
1 lingurita bicarbonat de sodium
1 praf de sare
Faina cat cuprinde (cca 500-550 gr faina) astfel incat sa iasa un aluat care se
poate intinde cu facaletul.
INGREDIENTE CREMA
1 Pachet unt de 200 gr
1 litru de lapte
1 ½ pahar de Faina ( paharul sa aiba cca 200 gr)
400 gr zahar
2 oua
1 fiola vanilie
SAU se poate pune coaja de la o lamaie si zeama de la ½ -1 lamaie ,ceea ce ii
confera un gust placut acrisor .
MOD DE PREPARARE FOI
1. Amestecam intr-un bol ouale cu zaharul ,pana se topeste zaharul , apoi
adaugam incet uleiul si apoi laptele.
2. Punem un praf de sare ,si adaugam amoniacul si bicarbonatul de sodium
dizolvate in putina zeama de lamaie ,si adaugam faina putin cate putin pana
obtinem un aluat omogen ,potrivit de tare ,care nu se lipeste de maini si se
poate intinde.
3. Aluatul se lasa sa se odihneasca cca 30 de minute si il impartim in 3 parti
egale si intindem fiecare aluat astfel incat sa aiba dimensiunea tavii in care
coacem prajitura
4. Se intinde aluatul pe hartia de copt ,si el trebuie sa fie foarte subtire.
5. Foaia se coace pe fundul tavii de copt pentru cca 15 min la foc mic pana se
coloreaza si se intareste putin.
6. La fel se procedeaza si cu celelalte 2 foi de aluat.
MOD DE PREPARARE CREMA
1. Punem intr-un bol 1 ½ pahar de 200 gr. faina ,coaja de lamaie ,fiola de
vanilie ,si adaugam ¼ litru lapte pana obtinem o pasta.
2. Restul de lapte se pune intr-o cratita la foc cu zaharul,si atunci cand s-a
dizolvat zaharul si laptele este fierbinte se adauga faina amestecata cu
laptele.
3. Se fierbe la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.
4. Cele 2 oua se bat bine si se adauga putin cate putin din ele in compozitia
fierbinte ,amestecand pana se incorporeza.
5. Adaugam untul si amestecam pana se incorporeaza si acesta bine
6. Se adauga la sfarsit zeama de lamaie si se raceste fortat in apa rece.
7. Se adauga crema racita peste prima foaie de blat,se pune a doua foaie de
blat si iarasi crema si la sfarsit se pune ultima foaie de blat si se orneaza
dupa preferinte(zahar farin….nuca de cocos ,ciocolata alba rasa , etc)
8. Prajitura se acopera cu folie alimentara ,si deasupra ei se pune un tocator
de lemn sau o alta greutate ,si se lasa pana a doua zi .
9. NU SE SERVESTE IN ZIUA PREPARARII !
10. Pofta buna ,si va astept cu drag la Retete la
Mama !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu