Puteti sa faceti aluatul pentru cozonac si sa
opriti o parte si pentru pasca .Eu fac din 2 kg faina (vezi reteta aici : http://retete-la-mama.blogspot.ro/2015/12/cozonaci-ca-la-mama-acasa.html
Sau aveti ingredientele aproximative pentru o pasca :
Ingrediente Aluat :
– 400 gr Faina
– 1 plic de drojdie uscata Dr.Oetker (cca 7 gr)
– 200 ml. Lapte
– 2 Oua + 1 galbenus pentru uns la suprafata.
– 130-150 gr Zahar
– 1- 2 cescute Ulei
– ½ pachete Unt
– 1 lamaie Coaja rasa
– 1 portocala Coaja rasa
– 1-2 pachete Zahar vanilinat
– 1 praf Sare
Ingrediente compozitie :
–300 gr branza vaci ,
– 3 oua,
– stafide,
-2-3 stropi esenta vanilie,
– 2-3 zahar vanilinat ,
-coaja lamaie si portocala
Maiaua (Drojdia) :
Pliculetul de drojdie uscata , de la Dr. Oetker se pune in ligheanul cu faina cernuta.
Laptele
– 200 ml lapte se amesteca pe foc ,cu un praf de sare cu cele 130-150 gr zahar,zaharul vanilinat,si se amesteca usor ,incalzind laptele cat sa fie cald,dar nu fierbinte (pentru ca trebuie apoi sa il racim). Amestecam pana se topeste tot zaharul.Cand laptele este la o temperatura potrivita se adauga coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala.
Ouale
– Galbenusurile se amesteca usor cu putin ulei.
Untul
– 1/2 pachet de unt se topeste si se lasa sa se raceasca.Se aduna de pe suprafata partea galbena care este grasimea si se lasa la fundul vasului partea albicioasa care este apa (si care se arunca)Restul se completeaza cu ulei pentru aluat.
Aluatul se obine astfel :
Se pune in ligheanul de framantat
– faina cu drojdia
– Untul
– Laptele
– Ouăle (galbenusurile)
– Incepem sa amestecam usor faina,incorporand usor toate ingredientele, framantam usor , omogenizand toate ingredientele.
– Se adauga si 1-2 cesti de ulei. Uleiul se pune treptat ,incat sa obtinem un aluat nu foarte gras,dar care sa se desprinda cu usurinta de pe maini.
– Se lasa la crescut ,acoperind ligheanul cu un prosop sau o hartie de copt si ii facem Semnul Crucii ,sa creasca frumos ca si gandul si inima cui il pregateste. Masa/Blatul de facut Cozonacii sau/si Pasca ,sa fie curata,uscata si turnam ulei si il intindem pe masa cu mana ,apoi punem bucata de aluat .
– Intindem aluatul dandu-i o forma de cerc ,tragand cu mainile unse cu ulei ,.
– Se pune aluatul in tava rotunda de pasca, se ridica usor cu degetele aluatul pe marginea tavii .Se amesteca intr-un bol branza de vaci ,se adauga si restul ingredientelor ,si se pune peste aluat in forma de copt pasca. Se formeaza din aluat bucatele lungi care se pun deasupra stratului de branza ,in forma de cruce sau ca un grilaj.Se unge cu galbenus cu pensula de bucatarie.
Se mai lasa putin la crescut ,dar nu foarte mult si nu deschidem usa cuptorului in primul sfert de ora .
– Se incearca cu o scobitoare, in partea de pe margine cu aluatul sa vedem daca sunt facuti ..
– Se pudreaza ,daca doriti .
– Pofta Buna ! Si sa va bucurati de un toate sarbatorile cu drag si liniste ,oriunde v-ati afla !
– Va astept sa reveniti la Retete la mama! Fotografiile mele ,sunt intotdeauna mai inchise la culoare pentru ca am un cuptor care rumeneste ,cam tare ….
Ingrediente Aluat :
– 400 gr Faina
– 1 plic de drojdie uscata Dr.Oetker (cca 7 gr)
– 200 ml. Lapte
– 2 Oua + 1 galbenus pentru uns la suprafata.
– 130-150 gr Zahar
– 1- 2 cescute Ulei
– ½ pachete Unt
– 1 lamaie Coaja rasa
– 1 portocala Coaja rasa
– 1-2 pachete Zahar vanilinat
– 1 praf Sare
Ingrediente compozitie :
–300 gr branza vaci ,
– 3 oua,
– stafide,
-2-3 stropi esenta vanilie,
– 2-3 zahar vanilinat ,
-coaja lamaie si portocala
Maiaua (Drojdia) :
Pliculetul de drojdie uscata , de la Dr. Oetker se pune in ligheanul cu faina cernuta.
Laptele
– 200 ml lapte se amesteca pe foc ,cu un praf de sare cu cele 130-150 gr zahar,zaharul vanilinat,si se amesteca usor ,incalzind laptele cat sa fie cald,dar nu fierbinte (pentru ca trebuie apoi sa il racim). Amestecam pana se topeste tot zaharul.Cand laptele este la o temperatura potrivita se adauga coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala.
Ouale
– Galbenusurile se amesteca usor cu putin ulei.
Untul
– 1/2 pachet de unt se topeste si se lasa sa se raceasca.Se aduna de pe suprafata partea galbena care este grasimea si se lasa la fundul vasului partea albicioasa care este apa (si care se arunca)Restul se completeaza cu ulei pentru aluat.
Aluatul se obine astfel :
Se pune in ligheanul de framantat
– faina cu drojdia
– Untul
– Laptele
– Ouăle (galbenusurile)
– Incepem sa amestecam usor faina,incorporand usor toate ingredientele, framantam usor , omogenizand toate ingredientele.
– Se adauga si 1-2 cesti de ulei. Uleiul se pune treptat ,incat sa obtinem un aluat nu foarte gras,dar care sa se desprinda cu usurinta de pe maini.
– Se lasa la crescut ,acoperind ligheanul cu un prosop sau o hartie de copt si ii facem Semnul Crucii ,sa creasca frumos ca si gandul si inima cui il pregateste. Masa/Blatul de facut Cozonacii sau/si Pasca ,sa fie curata,uscata si turnam ulei si il intindem pe masa cu mana ,apoi punem bucata de aluat .
– Intindem aluatul dandu-i o forma de cerc ,tragand cu mainile unse cu ulei ,.
– Se pune aluatul in tava rotunda de pasca, se ridica usor cu degetele aluatul pe marginea tavii .Se amesteca intr-un bol branza de vaci ,se adauga si restul ingredientelor ,si se pune peste aluat in forma de copt pasca. Se formeaza din aluat bucatele lungi care se pun deasupra stratului de branza ,in forma de cruce sau ca un grilaj.Se unge cu galbenus cu pensula de bucatarie.
Se mai lasa putin la crescut ,dar nu foarte mult si nu deschidem usa cuptorului in primul sfert de ora .
– Se incearca cu o scobitoare, in partea de pe margine cu aluatul sa vedem daca sunt facuti ..
– Se pudreaza ,daca doriti .
– Pofta Buna ! Si sa va bucurati de un toate sarbatorile cu drag si liniste ,oriunde v-ati afla !
– Va astept sa reveniti la Retete la mama! Fotografiile mele ,sunt intotdeauna mai inchise la culoare pentru ca am un cuptor care rumeneste ,cam tare ….
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu