miercuri, 20 iulie 2016

GHIVECI DE LEGUME



INGREDIENTE

·        5-6 Cartofi
·        2 Ardei grasi
·        1 Vanata
·        1 Dovlecel
·        Conopida
·        3-4 Morcovi
·        Fasole grasa
·        4-5 Cepe
·        ½ Telina
·        Sos de ardei capia (optional)
·        Rosii taiate cuburi mici (proaspete sau la cutie)
·        Marar si patrunjel
·        Sare
·        Piper
·        Cimbru
·        Boia de ardei iute + dulce
·        Delikat (optional)
·        Usturoi
·        Ulei

MOD DE PREPARARE
Ghiveciul de legume este o mancare in care amestecul de legume poate fi facut in cantitati egale,dar fiecare este liber sa isi faca propria reteta ,sa jongleze cu legumele preferate in cantitatile dorite.Ghiveciul de legume poate fi adaugat langa friptura ca si garnitura sau,poate fi un fel de mancare de sine statator.Legumele sunt o binefacere pentru organism prin aportul de vitamine. Retete la Mama va doreste Pofta buna si va multumeste pentru aprecieri!
1.      TIPS - Nu faceti ca mine – Pana cand am terminat ghiveciul,am schimbat cred ca de 5 ori vasul in care fierbeam legumele.Am spalat la vase,de parca gatisem pentru o armata.
-          Tigaia era prea mica,tava era prea mare, cratita nu era pe gustul meu,s.a.m.d.
-       Deci luati-va o cratita adecvata si care sa fie si potrivita cu acea cantitate de legume pe care o preparati.
2.      Ceapa se curata si se toaca ,punandu-se la calit,intr-o tigaie incapatoare in uleiul incins,Dar o lasam sa se caleasca usor fara sa o ardem.
3.      Morcovii se curata si se taie rondele si se adauga peste ceapa.Telina se curata si se taie cubulete mai mici .
4.      Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete potrivit de mari
5.      Ardeii se spala se curata de cotoare si de seminte si se taie in bucati nu foarte mari.
6.      Vanata ,dovlecelul ,conopida se spala se curata si se taie in bucati potrivite.Fasolea daca este proaspata se spala si se curata si se rupe in jumatati potrivit de mari.Putem sa o dam intr-un clocot si abia apoi sa o adaugam la ghiveci. (Eu am avut dovlecelul ,fasolea si conopida la congelator )
7.      Adaugam cartofii,vanata,fasolea,conopida,ardeii.
8.      Lasam focul mic si adaugam treptat apa ,cat sa fiarba toate legumele.
9.      Daca dorim curatam usturoi si il taiem fasii mici sau il batem bine in piulita si il adaugam peste legume.
10.Se adauga la sfarsit sos de ardei capia,rosiile cubulete ,condimentam dupa preferinta.
11.Se spala si se taie verdeata si adaugam jumatate din cantitate atunci cand punem vasul la cuptor si restul cand este gata ghiveciul.La cuptor lasam cca 30 de minute.Daca nu mai avem suficient sos ,mai adaugam suc de rosii ,sau ca sa nu se acreasca foarte tare picuram apa.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *